ÆBLEMOST GRUNDSTAMMER ÆBLE SORTER HAVEDYRKNING MOSTERIER OPSKRIFTER ÆBLER |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Æbler - set fra Grejsbjergvej |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Opdateret 3. aug. 09
|
Sorter
Der findes et utal
af æblesorter, og mange sorter er netop fremavlet til netop det
land, den egn hvor smag og udbytte er optimalt. Hvordan udvælger man sorter til sin egen dyrkning?
Man skal
naturligvis først gøre sig klart hvad man vil bruge æblet eller
æblerne til. Er det kun til 'pynt' i haven, eller vil man udnytte
frugten, gemme den, spise den direkte fra træet eller få lavet most
af den.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Bøghs Citronæble Eller "Høst-Citronæble" Fremdraget af planteskoleejer G. J. Bøgh, og menes at stamme fra "Stensballegård" ved Horsens. Sorten er omtalt første gang i 1863. Træet er noget langsomt voksende, med en bred og fladrund krone. Årsskud er lange or ret tynde. Frugten er lille til mellemstor. Formen er rundagtig, men noget uregelmæssig. Grundfarven er grøn til hvidgul og solsiden orangegul. Æblet er saftigt med en behagelig, sødlig og aromatisk smag. Plukkes i september. Fuldmodne frugter taber hurtigt i kvalitet. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Discovery - Svagtvoksende træ med en kompakt og opret vækst. - Bæringen indtræder ikke særlig tidligt, og udbyttet må betegnes som kun middel. Følsom over for frugttræskræft, men modstandsdygtig over for Skurv og meldug. - Frugten er middelstor og fladrund med en lysende rød dækfarve og gul grundfarve. Frugtkødet er fast, skørt og saftigt med en frisk syrlig-sød smag. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Aroma
- Træet er ret kraftigt, med bred og
åben vækst. Tendens til bare grenstykker. Rigtbærende sort med nogen
tendens til vekselbæring. Angribes kun lidt af skurv og meldug.
Meget følsom for Gloeosporium.
Det første træ jeg
plantede i min have var en aroma. Angribes stort set ikke af skurv og andre sygdomme. Plukkes sidst i september
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Elstar Træet er ret kraftigt voksende med noget tæt løv. Tidligt og rigtbærende med nogen tendens til vekselbæring. Middel følsomhed for skurv, meldug og frugttræskræft. - Frugten er middelstor og rund, med en klar rød-orange solside. Frugtkødet er fast og saftigt med en frisk, syrlig smag. Fint spiseæble som også er meget anvendeligt til madlavning. Højt indhold af C-vitamin. - Modner fra starten af oktober og kan lagres frem til december.
Frugtkødet er fast
og saftigt og har en rafineret syrlig sød smag med en god aroma. Det
giver æblekagen en uovertruffen smag!
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Ingrid Marie Rød Ingrid Marie - også kaldet Karin Schneider Sorten stammer angiveligt fra skolehaven på Høed Skole ved Flemløse på Vestfyn, hvor træet voksede op midt i et hindbærbed. Kærnen stammer formentlig fra et ungt "Cox's Orange" som stod i haven. Træet fik navn efter lærer K. Madsen's afdøde datter. Træet får en tæt, bred fladrund krone med lidt hængende grene. Frugten er middelstor. Formen flad til fladrund. Grundfarven er grøn-gullig med brunligrød solside. Talrige forkorkede hudpletter. æblet er saftigt med syrligsød smag og god aroma. Plukkes i oktober. Sæson i december - januar. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Holstener Cox
- Kraftigt voksende træ. Kun lidt
følsom for skurv, men følsom for meldug og Frugttræskræft.
Holsteiner Cox er
minder om Cox Orange men er mindre udbredt. Det stammer fra Holland
hvor det kom frem ved en krydsning mellem amerikanske Golden
Delicius og danske Ingrid Marie. Æblet er godt at dyrke i private
haver og økologidke plantager da det er ret modstandsdygtig over for
sygdomme. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Jonagold - Ret kraftigt voksende og bredt træ. Meget frugtbart. Følsomt over for skurv, meldug og frugttræskræft. - Frugten er middelstor til stor med varierende farvedækning. Frugtkødet er fast, saftigt og med frisk syrligsød smag or kraftig aroma. - Meget fint spiseæble som også er velegnet til madlavning. - Plukkes i oktober. Kan kølelagres frem til december. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ÆBLEMOST GRUNDSTAMMER ÆBLE SORTER HAVEDYRKNING MOSTERIER OPSKRIFTER ÆBLER |
Denne side er en rekonstruktion af min hjemmeside om æbler: Siden er blevet lukket derfor denne simple rekonstruktion