ÆBLEMOST GRUNDSTAMMER ÆBLE SORTER HAVEDYRKNING MOSTERIER OPSKRIFTER ÆBLER

Æbler - set fra Grejsbjergvej

     

 


Æble september 2008

Forside
Malus Æbler
Sorter
Dyrkning
Grundstammer
Æblemost
Årets gang
Opskrifter
Kolofon
Link
gravgard.dk

Opdateret 3. aug. 09

 

Årets gang

OktoberWi får gode råd fra Winther
Sidste weekend havde vi efterårets første store blæsevejr, medierne kaldte det efterårsstorm. Det var vist ikke storm i meteorologisk forstand, men alligevel en rigtig "æbleryster" som Voldborg ville sige.
Jeg har været henne ved en af mine naboer og samle Pigeoner, de er rigtig flotte i år. Når jeg kører ud for at gå med hundene er jeg kommet forbi flere steder hvor der ved vejen står "Gratis æbler" det har jeg benyttet mig af, og samtidig fået en æblesnak.
Lige så glad man er for at samle de første æbler og køre dem til most er man når men her i oktober samler efterårsæbler. Jeg har været nede ved damerne - der kunne man også se weekendens blæsevejr - og har denne gang samlet bl.a. Ingrid Marie og Belle de Boskoop. Så nu er jeg klar til at køre på mosteri igen, denne gang til Ryesminde. Naboer og familie har bestilt et par kasser. 
 

September

Så er det tid til at nyde æblerne - vejret har været fantastisk godt for æblerne, og givet ekstra sødme og ekstra smag.
Mine egne træer giver ikke ikke nok endnu, så jeg har igen besøgt mine æble-damer og har fået lov til at samle nedfaldsæbler i deres gamle æbleplantage. De første sorter, sommer æblerne er modne og faldet af træerne. Så jeg har kørt de første 200 kg til mosteri, og er kommet tilbage med over 100 l most. Senere, når efterårsæblerne er klar tager jeg en tur til.

Juni

Alt grønnes, undtagen mælkebøtterne, de lyser gult!
Det er vækstsæson, æbletræerne blomstrer, eller burde gøre det. Der er ikke en blomst i mine nye træer. Jeg må vente til næste år. Men der er mange bladlus.

Maj

Nu bryder knopperne på mine æbletræer, i skrivende stund er det 4. maj og bladene titter frem på min Holsteiner Cox og på Elstar. Jeg har lige været en tur i skoven med hundene. Hvor herligt, sikke en duft, sikke et syn: skovbunden er hvid af anemoner, hvor livsbekræftende.

April

Frosten er efterhånden af jorden. Påskeliljernes gule hoveder titter frem. Jeg har været på planteskolen og købe et par solbærbuske - det skal jo ikke være æbler det hele.
Mod slutningen af april er omtalte solbærbuske - Titania - kommet i jorden. Solbærbuske er egentlig skovbundsplanter, og jkan derfor stå i skygge. Jeg prøver med én plante på den meget skyggefulde nordside af huset. Ved siden af den har jeg plantet en 'vin-rababer'.
Jeg har også købt en række hindbær - Autumn Bliss - En forholdsvis ny sort der blomstrer sent, og kommer sent, men til gengæld ikke skulle få orm! I modsætning til andre hindbær skal hele planten klippes ned om efteråret, og ikke som vanligt lade første års skudene stå.

Marts

Vi venter på forår - men sneen og frosten bider. På trods af det titter erantis og løgplanter op.
Hvor er det herligt stadig at kunne gå ud i skuret og hente stadig friske æbler. Æbler der er opbevaret i lukkede spande så musene ikke kan komme ind og fugten bliver inde og holder æblerne friske.

Februar

De grene der blev klippet af ved beskæringen har stået koldt og er nu begyndt at springe ud - foråret er på vej!

Januar

Så er det blevet januar - det er tiden at beskære sine æbletræer. Men første års træerne skal i princippet ikke beskæres, de skal have lov til at gro og tage fat.

Sneen ligger tykt i haven, som et isolerende lag over forårsløg og andre planter. Men som æbledyrker er det svært ikke at tænke på om der skulle løne en lille mus rundt under sneen og gnave af barken.....

Under indkøb fornyligt fik jeg øje på en ny karton med æblemost jeg ikke havde set før - og til min glæde var det 'rigtig' æblemost (ikke at forveksle med den der hedder 'Rigtig most' som ikke er rigtig) dvs. ikke fremstillet af koncentrat. Hurra for at det nu er muligt at købe kvalitetsmost i en af vore store kæder.

Hvad der derimod bekræftede mine fordomme var skriveriet for nyligt om at æbler er overfladebehandlet og 'gasset' for at de skal kunne holde sig. Og at der er rester af behandlingen i skrællen - jeg kan kun opfordre til - at dyrke selv, - at købe økologisk, - at købe dansk.

 

November

Allerede i oktober var jeg på besøg hos Agnes og Hans i deres planteskole i Hov ved Odder. Jeg havde fået tippet af Preben - en myasteni-kollega - han skulle også have nogle æbletræer så vi mødtes på Winthers planteskole. Der er et dejligt sted og vi fik en grundig vejledning. Men vi måtte ikke få planterne før efter løvfald - den rigtige tid at plante på.
Jeg havde bestemt mig efter overvejelser om, modnings tidspunkt, træets størrelse, sundhed og ikke mindst smag, for seks forskellige sorter (se under Sorter). De blev hentet og plantet midt i november med hjælp af min gode ven Paul, solidt med tykke stolper så de unge træer ikke blæser omkuld i vinterstormene.

 

Oktober

Så har jeg fået samlet de første nedfaldsæbler til most, der har endnu ikke været de store 'æblerystere' dvs. blæsevejr så der er mange æbler på træerne endnu og dermed mange at samle senere.

Der er et utal af måder at bruge æbler på i madlavningen, her kommer nogle stykker af dem som jeg bruger.
Først og fremmest er der den gode danske æblekage, som jo egentlig ikke er en kage. Nogle udenlandske turister fik serveret æblekage en gang jeg arbejdede på en kro, og de havde meget svært ved at forstå at vi kalder det kage!

Knop marts 2008 Holsteiner Cox
Knop marts 2008

April - æble i knop, Discovery
Knop april 2008

Holsteinier Cox
maj 2008


juni 2008

Holsteiner Cox 4. juli 2008
juli 2008


august 2008


september 2008

 

 

   

ÆBLEMOST GRUNDSTAMMER ÆBLE SORTER HAVEDYRKNING MOSTERIER OPSKRIFTER ÆBLER