ÆBLEMOST GRUNDSTAMMER ÆBLE SORTER HAVEDYRKNING MOSTERIER OPSKRIFTER ÆBLER

Æbler - set fra Grejsbjergvej

     

 


Æble september 2008

Forside
Malus Æbler
Sorter
Dyrkning
Grundstammer
Æblemost
Årets gang
Opskrifter
Kolofon
Link
gravgard.dk

Opdateret okt 11

Æblemost

Æblemost - en velsmagende og sund drik. En god måde at udnytte sine æbler på.Smagen af en ”rigtig” æblemost er noget særligt! De besøgendes ansigter når jeg byder på et glas æblemost siger det hele, det er den rigtige smag, og ikke som det såkaldte most man køber i supermarkeder og butikker. Det er lavet af koncentreret æblesaft: Først udvindes æblesaften på en meget hårdhændet metode, derefter koncentreres saften for til sidst igen at få tilsat vand og askorbinsyre, for at blive solgt til forbrugerne.

Desuden er en af de bedste måder at opbevare æbler i længere tid på, er at gemme det som æblemost.
Kører man gennem det danske landskab om efteråret ser man en mængde nedfaldsæbler. Alle disse æbler kunne udnyttes til æblemost, enkelt og billigt.
Man kan bytte æblerne på et mosteri, leje en æblepresse og selv lave most, eller bruge en almindelig saftcentrifuge.

 

Mosterier

Før i tiden havde hver egn sit eget mosteri det har ændret sig med vort konsumsamfund. Men der er dog nogle tilbage – se efterfølgende. På disse kan man på forskellige betingelser og til forskellige priser bytte æbler til æblemost.

Har man bare et par æbletræer giver det nemt mange kilo nedfaldsfrugt. Er det ikke nok eller har man ikke selv æbletræer, kan man sikkert få lov at samle æbler hos naboer og venner. De vil sikkert være glade for at få plænen ryddet for frugt.

 

Processen fra æble til most beskrives i en folder fra "Ryesminde Mosteri" således: 'Ved indvejning bliver æblerne kontrolleret. Derefter bliver æblerne vasket 4 gange i rent vand, inden de rives til mos.
Mosen bliver indsvøbt i kraftigt klæde og lagt i rammer.
Rammerne stables oven på hinanden, derefter trykker et stort stempel mosen sammen og æblemosten løber over i specielle tanke'.

Se TV indslag fra Ryesminde mosteri:  http://www.tvsyd.dk/arkiv/2006/10/24?video_id=17440

Landkær Bryggeriet, Ålborg, tlf.: 98 31 60 06
Æblemosteriet Ryesminde, Als, tlf.: 74 41 52 87
Farendløse Mosteri, Ringsted, tlf.: 57 64 00 66
Ørbæk Mostfabrik, Ørbæk Fyn, tlf.: 6533 1197
Süssmosterei Steinmeier, Sydslesvig, tlf.: +49 4641 - 2301 / 2399


  

Ryesminde

På Mosteriet Ryesminde kan man i sæsonen aflevere æbler hver dag fra 8 til 17, lørdag til 13 (sæsonen slutter i slutningen af november)

På Ryesminde får man for 1 kg æbler en sodavandsflaske a 0,25 l med æblemost. For fremstillingen skal man betale kr. 1,88 pr flaske (2008 priser).

Kan også leveres i andre flaskestørrelser f.eks. 0,33 og 0,63 og 3 l bag-in-box.l

Mosteri Ryesminde
Skovbyvej 38, Mintebjerg
6470 Sydals
Tlf.: 74415287

www.ryesminde-mosteri.dk/

 

 

 

 

Steinmeier

Süssmosterei Steinmeier har opsamlingssteder mange steder i Sydslesvig, jeg har selv brugt opsamlingsstederne i Flensborg og Husby, men se mulighederne på deres hjemmeside.

For 50 kg æbler har man ret til 40 flasker a 0,70 l som man skal betale 0,50 Euro for (ca. kr. 3,50). Denne købsret kan også benyttes til Steinmeiers andre produkter. Har man flere æbler end man vil købe most for, køber mosteriet æblerne til dagspris.

Steinmeier Süssmosterei
Kaltoft 4
D 24392 Kiesby
Sydslesvig

www.suessmosterei-steinmeier.de

Opsamling bl.a.:
Husby ved Blumenshop Tlf.: +49 4634 / 1825

Flensborg Kauslundhof 12    +49 461/707180 + 70711840

   

 

 

 

  

Ørbæk

Ørbæk Mostfabrik er nok for dem der har mange æbler.
Man kan bytte 10 kg. æbler for én liter æblemost i karton. Sæsonen er meget begrænset, fra 3/10 - 31/10, og jeg har erfaring for at der er mange æbler sidst på sæsonen.

Ørbæk Mostfabrik
Odensevej 16
5853 Ørbæk

www.oerbaekmost.dk

 

Landkær

Landkær er mig bekendt gået konkurs
og laver ikke æblemost længere

Jeg har ikke personligt brugt Landkær, men deres hjemmeside oplyser at: For 1 kg. æbler får du 1 ølflaske æblemost (33 cl) Din pris herudover er 1,50 kr. pr. fl. + pant, fremstillingsprisen (2008 priser).

Landkærs sæson løber fra 20. september til 20. november åbningstider 8 – 16, lørdag 8 – 11.30

Farendløse Mosteri får, så vidt jeg er orienteret, presset deres æbler hos Landkær, men med egen etiket. Æbler kan stadig afleveres og byttes for most.
 

Bryggeriet Landkær
 

 

 

Gør det selv....

Har man en mindre mængde æbler kan man besøge nogle af de steder der stiller rasper og presse til rådighed.
Der er flere steder man kan komme og leje sig ind på en mostpresse.
I "Den Økologiske Have" i Odder har de elektrisk rasper og presser - det koster kr 100 i timen  (2008 priser) at bruge dem.
Glud Museum kan man i museets åbningstid bruge deres presse og rasper - det koster kun entrebilletten. men der er rift om pressen, så bestil tid i god tid.
Ligeledes har de presse og rasper på Hjortsvang Museum som kan lånes i åbningstiden, elektrisk rasper og manuelle pressere. Museet slutter sæsonen med udgangen af september.
Der er mange flere steder ud over landet - så følg med i den lokale presse.
Ulempen ved "gør det selv" metoden er at man ikke får mosten pasteuriseret, så den kan ikke holde sig, men må fryses eller bruges med det samme.

Hjemmemosterier

Man kan købe, eller flere steder leje, eller leje sig ind ved, en mostpresse. Det er sjovt og en god familiebeskæftigelse. Først vaskes og raspes æblerne, dernæst presses saften ud – 25 kg æbler giver 15 til 20 l saft. Denne most skal fryses eller konserveres på anden måde.

Alt til hjemmemosteriet kan købes hos Dansk Hjemmeproduktion 6267 1447
Muligheder for at leje hjemmemosterier som jeg kender til: Mosteri.dk, Skørping, tlf. 9682 2100. Mostpresse.dk, Hørning, 8657 1326. Kjeld Hansen, Klippinge, tlf. 5652 2270. Fuglebjerggaard, Helsinge, tlf. 4839 3943. Den økologiske have, Odder, tlf. 8654 5400. Grøn Guide Århus Nord, Risskov, tlf. 4018 6442.

ÆBLEMOST GRUNDSTAMMER ÆBLE SORTER HAVEDYRKNING MOSTERIER OPSKRIFTER ÆBLER

Denne side er en rekonstruktion af min hjemmeside om æbler: Siden er blevet lukket derfor denne simple rekonstruktion