Johannes Gravgaard

 

Gravhunde
Myastenia Gravis
Æbler - æblemost
Familien Skov

Kor: Vor Frue Cantori

Haderslev Ungdomskor
Haderslev Drengekor
Veterantog
Haderslevbanen
Hvem er jeg
Grejsbjergvej Grejs
Link

Tilbage til forsiden
 

Se links til artikler om mig nedenfor:  

Jeg er stammer fra Hoptrup i Sønderjylland, hvor jeg voksede op på højskolen. Efter endt realeksamen, tog jeg den etårige handelseksamen. Jeg var elev på Vestbirk Højskole i 70/71, hvorefter jeg tog HF og senere gik på Kolding seminarium. Efter endt uddannelse fik jeg job i folkeskolen i Vejen.
Efter et par år tog jeg orlov for sammen med min kommende hustru at arbejde ét år i England på Delrow College and Rehabilitation Center..
Kort efter vi kom hjem. fik jeg konstateret sygdommen Myastenia Gravis. Jeg arbejdede fortsat nogle år, efter kort tid dog på deltid. I midten af 90erne fik jeg tilkendt førtidspension. Jeg har til tider været hårdt medtaget, men er nu godt medicineret og stabil. Jeg kom hurtigt med i Myastenigruppen, hvor jeg kan bruge min erfaring som lærer i frivilligt arbejde. Jeg har bl.a. været formand for det nordiske samarbejde, og med i den Europæiske bestyrelse. Derudover har jeg et væld af interesser som det fremgår af disse sider. Jeg er bl.a. i bestyrelsen for Lokomotivklubben KLK, nu Støtteforeningen KLK.
Jeg opdrætter gravhunde og er æblemost entusiast, med flere æbletræer i haven.
Mit højskoleophold og vort ophold og arbejde i England har sat sig dybe spor, jeg har (næsten) fast plads i teateret til musik og teateroplevelser. Ligesom jeg regelmæssigt tager ture til England, hvor jeg bl.a. har oplevet promenadekoncerterne i Royal Albert Hall i ti år i træk.

 
         

Fællesskabets mand
https://muskelsvindfonden.dk/artikler/en-faellesskabets-mand/

Et Hej på afstand
https://muskelsvindfonden.dk/artikler/et-hej-paa-afstand-er-ogsaa-et-faellesskab/

Om toginteresse:
https://ugeavisen.dk/ugeavisenvejle/det-begyndte-med-et-kig-ud-ad-vinduet

 Om Æblemost
https://ugeavisen.dk/ugeavisenvejle/saa-skal-der-presses-kan-du-klare-mosten

 
   

Klumme om mit forhpld tll Højskolesangbogen:

Har du styr på Højskolesangbogen?

”Har du styr på Højskolesangbogen?” – er titlen på en række klummer af Mette Thue om netop Højskolesangbogen, om overvejelserne ved redaktion og udgivelse af de seneste seneste udgaver. Efter at have læst om den 17. udgave blev man spurgt ”Hvad er din Højskolesangbog?”. Det gjorde at jeg kom til at tænke på – hvad er ”min Højskolesangbog”?

Min højskolesangbog, den højskolesangbog jeg er vokset op med, er den 15. udgave Den udkom i 1964, og var den der stod i kasser ved indgangen til foredragssalen, og den der blev sunget fra når jeg som barn var med på højskolen. Om det var et almindeligt foredrag på højskolen, et arrangement for sognet, så blev der, som jeg husker det altid startet og sluttet med en sang.

Da jeg så selv kom på højskole i 1971, Vestbirk Højskole, fik jeg min egen højskolesangbog, stadig 15. udgave.
På Vestbirk blev der sunget meget, og forstander Keld Friis, havde nogle dejlige sangaftner så vi kom vidt omkring i sangbogen. Jens Grøn var på det tidspunkt lærer på skolen, med ham på violin og Keld på klaver blev der sunget mange sange. Jens blev forstander på Vestbirk i 1973.
Min højskolesangbog var bundet ind i et programblad fra en teaterforestilling som Fiolteatret gæstede højskolen med – det var mens teologen, højskolelæreren og skuespilleren Arne Skovhus var teaterdirektør. Det siger noget om tiden – og om højskolens kulturelle mangfoldighed.
Det højskoleophold, om ikke vækkede mig, så satte det noget i gang i mig, så jeg senere på HF skrev opgave om Højskolebevægelsen, og speciale om ”den folkelige sang”.

Min far var højskolelærer fra 1946 til sin død i 1967. Hans højskolesangbog var 14. udgave – den har jeg: der er understregninger, kommentarer og henvisninger overalt i bogen, så det er en bog der blev brugt. Hovedsagelig som sangbog, men også som digtsamling. Den var med overalt, også når han sammen med kollega Holger Ploug Jørgensen var ude og holde foredrag rundt om i landet. Ploug var med i sangbogsudvalget for den 15. udgave. Jeg kan da huske at der blev snakket om det men som barn er det ikke noget særligt. Men da jeg senere på Vestbirk sang fra den bog min fadder, Holger Ploug, havde været med til at redigere – så var jeg lidt stolt. Ligesom jeg også var lidt stolt når jeg sang af den 17. udgave – for den havde min forstander Jens Grøn været med til at lave. Det giver mig næsten et personligt forhold til højskolesangbogen at de to, Holger og Jens, har været med i maskinrummet.

Det er den 18. udgave fra 2006 der har fulgt mig, til sangarrangementer og højskolekursus – der er så meget i den bog. Min 18. udgave er fuld af gule post-it-sedler, med noter og numre på sange jeg har sunget, og sange der betød noget i øjeblikket, og sange der skal genlæses, gode sange!

Nu er vi i gang med 19 udgave. Selvom jeg ikke har været til så mange sang arrangementer pga. covid-19, har jeg fundet ud af at den er fyldt med gode sange, og mange nye, gode sange og salmer, selvom jeg ikke har været igennem alle endnu er jeg rigtig glad og imponeret over hvad jeg har fundet.

Højskolesangbogen er et stykke dansk kultur.
Hvis man spørger hvilken bog vil du have med på en øde ø? Så må det være højskolesangbogen den har det hele. Der er salmer og sange, der er god poesi, der er kærlighedsdigte, der danmarkshistorie der er nordisk- og verdenshistorie.

Johannes Gravgaard

 
 

 

 
         
    Johannes Gravgaard
Grejsbjergvej 7, Grejs
7100 Vejle
johs(at)gravgard.dk
7585 4485